14 juni 2018

Het historisch centrum van Dordrecht kent tal van culinaire hoogstandjes: van Italiaans tot de Japanner en van Mexicaans tot Grieks, maar sinds kort kan Dordt en omgeving ook genieten van de Indiase keuken, bij de ‘Taste of India’ aan de Voorstraat. Eigenaar Omar (31) bereidt dagvers de lekkerste maaltijden voor je, met hart en ziel: ,,Als ik iets nieuws zie, geef ik er altijd mijn eigen draai aan.’’

Omar heeft een bijzonder verhaal. Acht jaar geleden kwam hij vanuit Afghanistan naar Nederland en inmiddels is hij vader van drie kinderen. Zijn nieuwe zaak aan de Voorstraat moet zijn levenswerk worden, en dat begint te lukken. ,,Mensen vinden het misschien apart dat ik een Indiaas restaurant begin, terwijl ik in Afghanistan ben opgegroeid’’, lacht Omar. ,,Maar die keukens verschillen allemaal niet zoveel. De Indiase keuken kent veel dezelfde gerechten als de Afghaanse, maar is wat kruidiger. Dat is het voornaamste.’’

In juni opende Taste of India, na een grondige verbouwing, de deuren. En de weekenden zitten al hartstikke vol. De eerste horde is dus genomen. Dagelijks weten Dordtenaren de weg naar Omar’s zaak te vinden, om te genieten van een tikka massala of een seekh kebab. ,,Alles wat de deur uitgaat, is vers. Dagelijks vers’’, vervolgt Omar. ,,Dat vind ik heel belangrijk. En tegelijkertijd is dat de grootste uitdaging, want ik weet nooit van tevoren wat ik moet verwachten. Zo heb je tot 18.00 uur niks en staan er tien minuten later ineens dertig man in je zaak. Dat kan best hectisch zijn.’’

Zijn passie voor koken, en in het bijzonder de Indiase keuken, ontwikkelde hij in 2012 toen hij in een restaurant in Den Haag voor het eerst een echte keuken instapte. Hij observeerde, bleek leergierig én talentvol. Zijn ogen glinsteren wanneer hij het over ‘snijden’ heeft. ,,Dat is echt een vak apart. De kwaliteit van het snijden, de snelheid en de finesse. Neem nou koriander, dat gebruiken we heel veel in onze keuken. Men onderschat weleens hoe moeilijk het is om de koriander niet te beschadigen.’’

Dat er een vakman en een liefhebber spreekt, is wel duidelijk. Ook is duidelijk dat – nu de kop eraf is – de ambitie van Omar’s gezicht straalt. Zijn restaurant, dat plek biedt aan vijftig man, dit vaak vol. En ook de bestellingen van hongerige stadsgenoten lopen uitstekend. De volgende uitdaging? ,,De zakelijke markt veroveren. We zijn het enige Indiase restaurant hier in de buurt, dat is een voordeel. Via Absoluta willen we ons aan hen voorstellen. Ze mogen alles proeven!’’

Dus mocht je eens een overheerlijke Indiase maaltijd bestellen voor je collega’s die een paar uur overwerken: Taste of India staat in de startblokken. En nog een voordeel: de speciale folie die ze gebruiken bij het bezorgen, zorgt ervoor dat al het eten zeker een uur warm en lekker blijft. ,,En niet zomaar warm, niet lauw, maar écht warm’’, voegt Omar toe ter verduidelijking. ,,Kwaliteit staat bij ons voorop. Ik zie liever minder omzet, dan dat mijn klanten ontevreden zijn. Dat is het laatste dat mag gebeuren.’’