4 juni 2017

Stoer. Met dat woord is de Bakkerwerkplaats in de Rotterdamse buurt Katendrecht perfect te omschrijven. De robuuste letters ‘Wij zijn Rotterdam’ op de grote glazen pui aan de Sumatraweg ademen lef uit. Wie de mazzel heeft om een paar uur binnen te kunnen kijken, komt erachter dat de Bakkerswerkplaats, het kindje van Lisette Magis, echt meer is dan een plek waar brood en koekjes worden gebakken.

Binnen is het een zoete inval. Een grote oven (‘als ‘ie aangaat, heeft heel Katendrecht geen licht meer’) draait overuren en tientallen glimlachende bakkers voelen zich zienderogen thuis aan de Sumatraweg. Naast ervaren bakkers, is het voor tientallen medewerkers een mooie vorm van dagbesteding. De meesten hebben een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Een ambachtelijke omgeving waar zij zich écht op en top gewaardeerd voelen, was de droom van Magis.

In 2015 huurde ze het grote pand in het opkomende Katendrecht, nadat ze eerder al in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid zat. ,,Daar hadden we een huiskamerrestaurantje’’, vertelt Magis, die haar uitdagende bestaan als architect gedag zei om in het sociaal domein te gaan werken. ,,Of ik dat mis? Nee, eigenlijk niet. Ik ben niet zo van de details’’, lacht ze. ,,En dat hoort eigenlijk wel bij een architect.’’ Goed, Magis geeft dan geen fysiek gebouw vorm, maar kan zich gerust de architect van de Bakkerswerkplaats noemen.

Binnen twee jaar heeft ze van een piepkleine productie een serieuze bakkerij weten te maken én zorgt ze er samen met haar collega’s voor dat iedereen met een brede lach weer naar huis gaat. ,,Jong, oud, beperking of niet. Hier is het voor iedereen leuk’’, glimlacht Magis. ,,De combinatie van mensen dat hier rondloopt is geweldig. De ontwapening op de gezichten spreekt boekdelen.’’

De Bakkerswerkplaats is in twee jaar uitgegroeid tot een serieuze bakkerij in Rotterdam, waar veel horeca-ondernemingen uit de omgeving van hebben gehoord. Het klantenbestand groeit gestaag en via Absoluta & MyLocals weet heel 010 straks van het bestaan af. ,,Driekwart van onze productie is voor horeca en koffiebarretjes’’, vervolgt Magis. ,,We merken dat het aantrekt, maar mensen zijn trage wezens. Het duurt altijd een tijdje voordat ze hier binnenkomen.’’

De unieke combinatie van ambachtelijk gebakken broden, bolussen, koeken en andere lekkernijen (alles zonder kunstmatige toevoegingen) én het feit dat de Bakkerswerkplaats zo’n vijfentwintig dolenthousiaste mensen aan het werk heeft via een dagbesteding, spreekt aan, weet Magis uit ervaring. ,,Jazeker, dat trekt mensen aan. Steeds meer bedrijven hebben het maatschappelijke onderdeel hoog in het vaandel staan.’’

Kortom: geen enkele reden voor de Bakkerswerkplaats om de deuren ooit nog dicht te doen. Zo’n tweehonderd broden vliegen dagelijks over de toonbank en werkelijk iedereen is blij. Magis: ,,We hebben een jongen in dienst die bijna volledig blind is. Laatst vertelde hij tegen me dat hij nog nooit met zoveel respect is behandeld. Meer motivatie heb je niet nodig.’’

Ja, ik ben benieuwd wat Absoluta voor mijn organisatie kan betekenen. Lees hier meer